Mina tjänster
E-terapi
Digital vård
Innebär att träffarna kommer att ske via videosamtal då lägger vi upp sessionerna precis som traditionella fysiska träffar. Ett annat alternativ är att kombinera e-terapi med fysiska träffar, och det upplägget lägger vi tillsammans efter dina behov. Fördel med e-terapi är att vi kan vara mer flexibla när vi ses och du sitter på en plats du själv väljer, och i en miljö som du känner dig trygg i. Allt du behöver är en telefon eller dator.
KBT-terapi
Kognitiv beteende terapi
Syfte
Att ersätta de tankar, känslor och beteenden som man antar skapar psykologiska problem med mer funktionella, och därmed minska symtom samt förebygga att de återkommer.
Innehåll och genomförande
Kognitiv beteendeterapi grundas på inlärningsteori som handlar om hur mänskliga beteenden formas i samspel med miljön, samt kognitiv teori som tar fasta på hur tankar påverkar känslor och beteenden. Ett centralt antagande är att förändringar av tankemönster kan ge känslomässiga förändringar och beteendeförändringar, och vice versa.
Oavsett vilket problem som behandlas, kännetecknas KBT av ett strukturerat upplägg och ett undersökande samarbete mellan terapeuten och klienten. Klienten informeras om arbetssättet, och sedan kartlägger man med en så kallad beteendeanalys vad som utlöser problemen och gör att de kvarstår. Denna utmynnar i en behandlingsplan som provas och utvärderas under behandlingens gång. Hemuppgifter är en viktig del av behandlingen, där nya förhållningssätt testas och följs upp.
12-stegsbehandling
missbruk och beroendevård
Att arbeta med 12-stegsprogrammet innebär att klienten får möjlighet att:
· Lära känna sig själv och sina brister
· Få en ökad förståelse för beroendetillstånd
· Få en ökad förståelse för sin egen förnekelse
· Bearbeta konsekvenser som medförts av sitt beroende
12-stegsprogrammet är en stor samling andliga program mot beroende och tvångsmässiga beteenden som bygger på gemensamma principer komna ur Anonyma Alkoholisters (AA) tolv steg och tolv traditioner. Litteraturen för respektive förening nämner en kärleksfull andlighet, och metoden bygger på tron på en "högre makt", men är inte bunden till en specifik religion. De finns lokalt spridda i hela världen.
Det andliga handlingsprogrammet, uppbyggt kring 12 steg går i stort sett ut på att få hjälp med att:
erkänna att man har ett allvarligt problem, ett problem som personen med egen vilja inte kan kontrollera
erkänna att "en högre makt" kan hjälpa en att lösa problemen
leta efter och erkänna egna fel och brister
be den högre makten om hjälp med att bli av med dessa fel
bekänna och rätta till fel man begått emot andra
hjälpa sig själv genom att hjälpa andra med samma problem
AA:s Tolv Steg
1. Vi erkände att vi var maktlösa inför alkoholen – att våra liv hade blivit ohanterliga.
2. Kom till tro att en Kraft större än vi själva kunde återge oss mental hälsa.
3. Beslöt att överlämna vår vilja och våra liv till Guds omsorg, sådan vi uppfattade Honom.
4. Gjorde en grundlig och orädd moralisk inventering av oss själva.
5. Erkände inför Gud, oss själva och en annan människa den exakta innebörden av våra fel.
6. Var helt och hållet beredda att låta Gud avlägsna alla dessa karaktärsdefekter.
7. Bad Honom ödmjukt att avlägsna våra brister.
8. Gjorde upp en lista över alla personer vi hade gjort illa och blev villiga att gottgöra dem alla.
9. Gottgjorde så långt möjligt dessa människor personligen, utom då det skulle kunna skada dem eller andra.
10. Fortsatte att göra personlig inventering och erkände genast när vi hade fel.
11. Sökte genom bön och meditation att förbättra vår medvetna kontakt med Gud, sådan vi uppfattade Honom, varvid vi endast bad att få kunskap om Hans vilja med oss och styrka att utföra den.
12. När vi, som resultatet av dessa steg, hade haft ett andligt uppvaknande, försökte vi föra detta budskap vidare till alkoholister och tillämpa dessa principer i alla våra angelägenheter.
Återfallsprevention
Undvik återfall
Ni får:
möjlighet att lära sig känna igen hur dennes återfallsprocess ser ut och med den kunskapen kunna hantera och undvika ett återfall
träna på nya strategier i situationer som tidigare brukat leda till återfall
lära sig känna igen sina egna triggerpunkter för sug, på så vis kan klienten lättare undvika att triggas igång och samtidigt lära sig att hantera situationen
hjälp att hantera tankar på/om alkohol och drickandet genom att identifiera tankar och känslor som kan leda fortsatt drickande
kunskap om problemlösning. Människor ställs ofta inför bekymmersamma situationer. Dessa kan snabbt utvecklas till problem, om man inte har effektiva färdigheter till hands, så att man snabbt kan hantera situationen.
träning i att kunna tacka nej till alkohol, att bjudas på alkohol eller att utsättas för tryck från andra att dricka är vanliga triggerssituationer för alkoholberoende som har bestämt sig för att sluta dricka. Det är viktigt att klienten får träna sig i att säga nej till alkohol.
Återfallsprevention för behandling av missbruk och beroende ingår i Socialstyrelsens preliminära riktlinjer för missbruks- och beroendevård
Spelberoende
KBT som behandling för spelmissbruk
KBT är en populär metod för att behandla problematisktspelande. Terapin går bland annat ut på att upptäcka tankefällor som missbrukaren använder sig av för att försvara sitt spelande (t.ex. ”så fort jag vunnit tillbaka mina förlorade pengar ska jag sluta spela”). Att utsätta sig för spelmöjligheter och öva på att stå emot impulsen att spela kan också vara en del av behandlingen. Målet är att genom självrannsakan och medvetna viljeansträngningar bygga om sina automatiserade tanke- och beteendemönster, ungefär som när man lär sig ett nytt instrument eller en ny sport. Det tar tid och kräver stark motivation, men resultaten är ofta positiva.
Vad är spelberoende?
En person som är spelberoende har förlorat kontrollen över sitt spelande. Då går spelandet ut över viktiga relationer, arbete och ekonomi, och man misslyckas med sina försök att sluta spela. Att vara spelberoende innebär ofta att man spelar för att försöka vinna tillbaka det man har förlorat.
Det är vanligt att antingen låna pengar eller använda pengar som man egentligen skulle ha till annat för att kunna fortsätta spela, om man är spelberoende. Man kan även begå brott för att fortsätta spela.
Om du vinner tillräckligt med pengar för att betala tillbaka dina skulder kan du som är spelberoende ofta fortsätta att spela, tills även den vinsten spelats bort.
Oro och nedstämdhet
För en del personer som har spelberoende handlar det inte främst om att vinna pengar, utan om att dämpa symtom på oro, stress eller nedstämdhet.
Det finns också en ökad risk för att utveckla psykisk ohälsa som depression eller problem med ångest om man har ett spelberoende.
Symptom på spelmissbruk
Fritt (och något förenklat) översatt från DSM-5:
A. Varaktigt och återkommande problematiskt spelande som leder till starka negativa konsekvenser – den drabbade fungerar sämre i vardagen och mår dåligt av sitt beteende. Diagnosen ställs om individen uppfyller minst fyra av följande kriterier:
Måste spela för allt högre summor för att få samma ”kick”.
Blir rastlös eller irriterad om hen försöker minska på spelandet eller sluta helt.
Är upptagen av tankar om spelande (ältar tidigare spelupplevelser, planerar nästa spelomgång, försöker komma på sätt att få tag på pengar till fortsatt spelande).
Spelar ofta när hen mår dåligt (känner sig orolig, deprimerad eller upplever skuldkänslor).
Fortsätter att spela efter en förlust för att vinna tillbaka de förlorade pengarna.
Ljuger för att dölja hur mycket hen spelar.
Har äventyrat eller förlorat en viktig relation, ett jobb, en utbildning eller en karriärmöjlighet på grund av spelandet.
Förlitar sig på pengar från andra för att lösa ekonomiska krissituationer som spelandet orsakat.
Spelbeteendet har inte i första hand utlösts av en manisk episod [mani är ett onaturligt förhöjt stämningsläge som förekommer vid bipolär sjukdom].
B. Spelbeteendet har inte i första hand utlösts av en manisk episod [mani är ett onaturligt förhöjt stämningsläge som förekommer vid bipolär sjukdom].